Discipliner MTB

Mountainbiken föddes i USA på 1970-talet när några cykelentusiaster ville utforska terrängen bredvid landsvägen. De blev såklart frälsta direkt de fick känna på fartkänslan och adrenalinet på de slingrande stigarna. Efter detta har det rullat på i en rasande takt. Numera består mountainbike av många olika discipliner, från sprint till långlopp, så det är lätt att hitta en favorit.

 

Cross Country

Cross Country kan delas upp i ett flertal discipliner. Cross Country Eliminator (XCE) där man kör på en kort bana kval med individuell start som sedan leder till ett antal elimineringslopp. Heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Olympisk Cross Country (XCO), lopp med masstart på en varbana om cirka 4 till 6 km. Cross Country Marathon (XCM) är längre mountainbike lopp med masstart. Cross Country Stafett (XCR) körs i lag, vanligtvis om fyra cyklister, varje åkare i laget kör ett varv på banan.

XCE – Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter. Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången.

XCO – Masstartslopp på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med ~1000 höjdmeter klättring per lopp. Antal varv avgörs för varje klass för att hamna inom de angivna vinnartiderna (nedan). Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag (< 15 % får vara på asfalt). De flesta internationella banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.

Tävlingstid (XCO)
  • Elit (damer och herrar):    90 – 105 minuter
  • U23 (damer och herrar): 75 – 90 minuter
  • Junior (damer och herrar): 60 – 75 minuter
  • Veteran (damer och herrar): 75 – 90 minuter

XCC – Masstartlopp på en tävlingsbanan som inte får vara längre än 2 km med en total tävlingstid på 20 till 60 minuter. Goda omkörningsmöjligheter ska finnas på banan. XCC-tävlingar på den internationella kalendern skall anses vara Klass 3-tävlingar. Naturliga och/eller konstgjorda hinder är endast tillåtna efter godkännande av teknisk delegat eller chefskommissarie.

XCM – Masstartslopp på en lång bana som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp och ska innehålla minst 3 zoner för langning och teknisk hjälp.

Tävlingsdistans (XCM)

  • Elit (damer och herrar):  > 60 km och 80 – 120 km vid mästerskap

XCR – Cross Country Team Relay. Laget består av fyra cyklister i olika klasser, samtliga kör ett banvarv var.

XC

Enduro (END) – Enduron har på senare år växt ordentligt i storlek. Tänk er en lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Typ samma upplägg som på en rallytävling. Tiden mäts bara på special- eller downhillsträckorna och summeras sedan efter att man avverkat ca 5 sträckor.

Downhill (DHI)
Vill du se något otroligt spektakulärt med svårigheter som du inte trodde gick att ta sig nerför till fots? Då ska du kolla cyklingens svar på störtlopp. Individuell start (förkortningen DHI står för Downhill Individual. Detta pga att det även finns masstarter inom downhillen, DHM, dock ganska ovanligt) och snabbast tid nerför berget vinner. Tävlingstid internationellt 2-5 min. Downhill är enkelt sagt utförsåkning med cykel – det vill säga man åker utför an bana med doserade kurvor, hopp och hinder i form av rötter och stenar. Cyklarna är speciellt byggda för ändamålet för att klara av påfrestningen. Då farterna ofta är höga och riskerna för fall i terrängen krävs också pålitlig skyddsutrustning.